Tarihçemiz

TC

SAĞLIK BAKANLIĞI

Büyükorhan İlçe Devlet Hastanesi

HASTANE ADI      : Büyükorhan İlçe Devlet Hastanesi                           


 BÜYÜKORHAN İLÇE HASTANESİ KURULUŞ TARİHÇESİ

      Büyükorhan İlçemiz Orhaneli İlçemize bağlı nahiye olarak yerleşim birimi iken,1987 yılında Hükümetimizin aldığı bir kararla Harmancık nahiyemizle birlikte aynı dönemde ilçe statüsüne kavuşmuştur.

     Nahiye olarak ilk Doktorla tanışma 1951 Halkevleri kadrosuna ataması yapılan Dr.Fevzi UĞUR isimli Pratisyen Doktor ile gerçekleşmiştir. Adı geçen hekim evli ve 2 çocuk sahibi olup yöre halkından Mehmet AKSEL’e ait (Paşa Mehmet) evinde yaşamıştır. Bir yıldan az fazla sürede kalan Doktor 1952 yılı ortasında tayinle nahiyeden ayrılmıştır. Söz konusu hekim ayrılınca nahiyede Sağlık kurumu ve kuruluşu yapımı için çalışmalara başlanılmış olup, 1954 yılında Büyükorhan Sağlık Merkezi Yaptırma ve Yaşatma Derneği adı altında Bir dernek kurulmuştur. Yine aynı yıl ilçemize ataması yapılan Dr.ZekiÖZOĞUZ ,Orman İşletme Şefi Mehmet YARAN  önderliğinde Orman Şefliği Katibi İbrahim TÜRKMEN yöre ileri gelenlerinden Hasan ACAR (Hasan Patron) Orman Muhafaza Memuru Kamil YİĞİT (Mareşal lakaplı) Dernek yönetiminde görev almışlardır.

     Şu anda Toplum Sağlığı Merkezi olarak kullanılan binanın yapım çalışmalarına 1955 yılında başlanılmıştır. O dönemde Orman İşletme personelinin halkın üzerindeki nüfuzu halkın bu kurum personelinden aşırı çekingen ve korkak olması o dönemin etkenlerin in de sayesinde çalışmalar devam etmiştir. Binanın inşaat ustalığını yöre halkından Mehmet BAYLI yapmıştır. Yine yöre halkından onlarca insan işçi ve amele olarak imece yöntemiyle çalışmışlardır.

            Bina inşaatında kullanılan tuğlalar yerli tuğla olarak bilinen bölgemizde hacılar, kayapa, balaban köylerinin sınırları içerinde açılan tuğla ocaklarında imal edilmiştir. Kullanılan keresteler Gedikler köyü bölgesi ormanlarında çimento, kireç, mozaik, lavabo ve tuvalet taşları Bursa ilimizden kiremitler ise halen Harmancık ilçemize bağlı Gökçedağ istasyonundan getirilmiştir.

            Söz konusu yerlerden adı geçen malzeme kum ve diğer gereçler merkepler, katırlar, kağnı arabası, at arabası ve öküz arabaları ile o zamanın şartlarında taşımak suretiyle inşaat alanına getirilmesi sağlanmıştır. Merkep ve katırlara takılan küfelerle bir defasında otuz civarında tuğlanın sayılan diğer araçlarlada yüz civarında tuğla ve kiremidin inşaat alanına getirilmesi sağlanmıştır.

            Zamanı yaşayan o dönemin insanlarının anlattıklarına göre aynı anda doksan civarında Kağnı arabası , öküz ve at arabası inşaat alanında toplandığı görünmüştür.

            İnşaat çalışmasında özellikle orman bölgesi alanında bulunan çevre ilçelerimize bağlı Mustafa Kemal Paşa, Orhaneli , Harmancık ve Balıkesir ili Dursunbey ilçesine bağlı bazı köylerimizde işçi malzeme taşıyıcısı olarak yaklaşık 55 köy halkınında yardım ve destekleri alınmıştır. Dernek yardımlarına maddi bağışlar o dönemde yöre halkının ekonomik düzeyinin çok yetersiz olması dolayısıyla daha çok keçi, oğlak , koyun, yerli cins inek ve dana şeklinde derneğe yardımlar sağlanmıştır. Satılan bu hayvanlardan elde edilen gelirlerle malzeme alımları gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar yaklaşık iki yıl sürmüş ve iki yıl sonunda devletten hiçbir yardım alınmadan inşaat tamamlanmıştır.

            Bina tamamlandığında  5 yataklı erkek 5 yataklı kadın koğuşu 1 poliklinik odası 1 Başhekim odası 1 cerrahi müdahale odası 1 enjeksiyon pansuman odası 1 Eczane 1 Ayniyat saymanı ve idari birim odası 1 kayıt kabul odası 1 doğum odası 1 depo 1 kiler ve 1 mutfak olarak bitirilmiştir.

            1957 yılında on yataklı ve yemekli sağlık merkezi olarak açılan binanın dernek tarafından Sağlık Bakanlığına devri yapılmış olup, dönemin Bursa Valisi olan İhsan Sabri ÇAĞLAYANGİL inde talimatları doğrultusunda tıbbi demirbaş ve sarf malzemeleri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından temin edilmiştir. Yine bu çalışma sonrası dönemin sayın Valisinin Büyükorhan Nahiyesinde Hekim tutma çalışmalarına özendirmek amacıyla 500 TL. Hekime makam maaşı ödenmesi talimatı verilerek çalışmalar başlamıştır. Bu arada yeni personel görevlendirmeleri yapılmış o dönemde Dr. Zeki ÖZOĞUZ , 1 Ebe , İsmi Hamit olan bir sağlık memuru, Hamdi ACAR isminde bir odacı, Rıfat ACAR isminde aşçı, Hanife SAVUCU, Hatice OKTAY adında iki bayan hasta bakıcı Lütfü SALGI adında bir ayniyat saymanıolmak üzere toplam 9 (Dokuz ) personelle hasta kabulü ve muayene işlemlerine başlanılmıştır.Yine bu dönemde Sağlık Bakanlığı tarafından hasta taşıma bağlı köylere sağlık hizmeti götürülmesi, aşılar ve diğer koruyucu Hekimlik çalışmaları için İstanbul Tuzladan Weels Jeep tahsis edilmiştir.

            İlk Başhekim Zeki ÖZOĞUZ 1958 yılını sonunda Uzmanlık sınavlarına girmiş Genel Cerrahi sınavını kazanarak Büyükorhan dan  ayrılmıştır. Daha sonraki dönemde adı geçen Doktor İlimiz Memleket Hastanesinde (Bursa Devlet Hastanesi) uzun yıllar Genel Cerrahi Uzmanı Olarak görev yapmıştır.

            1980 li yıllara kadar Sağlık Merkezi olarak hizmet verilmiş, bu dönem içerisinde sırasıyla nahiyemizde Dr.Fevzi UĞUR, Dr. Zeki ÖZOĞUZ, Dr. Baykal EREN, Dr. Ahmet CAN , Dr. AHMET AYTEKİN , Dr. Güral YENDUR sırasıyla görev yapmışlardır. Bu dönem içerisinde Nahiyenin Hekimsiz kaldığı dönemlerde Orhaneli İlçemizden Hekim görevlendirilmeleri yapılmış olup, çoğu zaman haftada iki gün Hekim gelerek hem poliklinik çalışması yürütmüş hem de personelin çalışmalarını denetlemiştir. Sağlık Merkezi en fazla personele 1978 yılında çıkarılan tam gün yasası sayesinde kavuşmuştur O dönemde 1 Hekim 1 Eczacı 2 Diş Hekimi 5 Sağlık Memuru, 1 Hemşire Yardımcısı , 2 tane  merkezde ebe 2 bayan hasta bakıcı , 2 hizmetli, 1 ayniyat saymanı, 1 Aşçı ve 1 şoför Sağlık Merkezinde görev yapmıştır.

            Bu dönemde Sağlık Hizmetlerinin yürütülmesi için Hükümet Tabipliği altında ayrı bir kurum hizmet vermiş Sağlık Merkezi Hekimi aynı zamanda Hükümet tabipliği görevini de yürütmüştür. Hükümet Tabipliğinde 1 Hizmetli Personel Çalışmıştır. Köylerimizde de Kınık , Durhasan ve Pınar köylerinde de 1  Ebe görev yapmıştır.

            1980 li yıllara gelinceye kadar Nahiyede Doktor tutma anlamında Sağlık Merkezi Koruma Derneği tarafından 1 Ailenin kalabileceği Lojman ihtiyacına başlanılmış 1970 yılında başlanan inşaat 1972 yılında oturulur hale gelmiştir.

            O dönem Nahiyede şebeke suyu olmadığından sağlık merkezinin temizlik ve kullanım suyunun ihtiyacını karşılamak üzere 1 Adet Su kuyusu kazdırılmış ve yine aynı dönemde kullanılmaya başlanılmıştır.

            1980 yılında 12 Eylül ihtilali sonrası Sağlık Merkezi kapatılmış ve Merkez sağlık ocağına dönüştürülmüştür. Orhaneli ilçesine bağlı Nahiye konumunda olan Büyükorhan 1987 yılında Hükümetimizin aldığı kararla İlçe statüsüne kavuşturulmuştur. O Dönemde ilçede personel tutması zor olduğundan İlçemize İl tipi sağlık ocağı yapımı için girişimlere başlanılmış ve programa alınan bina 1990 yılında ihale edilerek 1991 yılı sonrasında hizmet vermeye başlamıştır. İlçemizde 1993 yılında Devlet Hastanesi yaptırılması girişimine başlatılmış 1994 yılında Sağlık Bakanlığın ca 10 yataklı Sağlık Merkezi açılmasına karar verilmiştir. İlçemiz İlk uzman Hekimle Sağlık Merkezine Başhekim olarak atanan Aile Hekimiyle tanışmıştır. Bu dönemde Sağlık Merkezi çalışmalarına başlamış ve İl tipi Sağlık Ocağı olarak yapılan binanın 3. Katında Hizmet vermiştir. Yine bu dönemde merkez sağlık ocağıda çalışmalarını yürütmüş koruyucu hekimlik dalında çalışmıştır. 1994 yılında Laboratuvarda Hizmet sunumuna başlanılmış aynı zamanda Karacabey İlçesi Devlet Hastanesinde Hizmet veren Röntgen Cihazı aynı hastaneye daha gelişmiş cihaz alınması nedeniyle Sağlık Merkezimize getirilerek yöre halkına röntgen hizmetleride verilmeye başlanılmıştır.

            Sağlık Bakanlığının aldığı bir kararla Ülkemiz genelinde ki 114 Sağlık Merkezi kapatılmıştır.2007 yılına kadar Merkez Sağlık Ocağı 24 saat esasına göre koruyucu hekimlik yanında poliklinik hizmetleride yürütülmüştür.

            2007 yılı Nisan ayında Bakanlığımızın aldığı kararla ilçemize 20 yataklı İlçe Devlet Hastanesi açılmasına karar verilmiştir. Aynı yıl İl tipi Sağlık ocağı olarak yapılan binada Sivil Savunma ve deprem Yönetmeliği gereği yapılan testler sonucu binada güçlendirme ihalesi yapılmış bu esnada bina projesinde yapılan değişiklikle 4. Ve 5. Katlarda bulunan 4 Adet lojman iptal edilerek hasta odalarına dönüştürülmüştür.2008 yılı sonunda tadilat çalışması sonuçlanıp ilçe Hastanesi çalışmalarına şuandaki binasında aktif olarak başlamıştır. Bina zemin katına yapılan değişiklikle 4 yatak kapasiteli acil müdahale ünitesi röntgen ve laboratuvar üniteleri bir arada olacak şekilde düzenlenmiştir.2. katta poliklinik odası sayısı 3 e yine üçüncü katta poliklinik odası 3 e çıkartılmıştır. Bakanlığımızın 2010 yılında aldığı bir kararla ilçemiz nüfusu göz önüne alınarak D2 gurubu İlçe Hastanesi statüsüne alınmış ve yatak sayısı 10 a düşürülmüştür.

            Bakanlığımız tarafından ülkemiz genelinde Sağlık ta dönüşüm programı çerçevesinde Aile Hekimliğine geçilmiş, İlçemizde ASM ye bağlı 5 Aile Hekimliği oluşturulmuştur. İlçe Hastanesine ait 5 Adet Poliklinik odası Aile Hekimliğine tahsis edilmiştir. 2011 yılında Bakanlığımız tarafından alınan bir kararla E2 gurubu İlçe Hastaneleri 1. Basamak Sağlık Hizmetlerine dönüştürülmüş ve devir işlemleri 1 kasım 2011 tarihi itibari ile İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilmiştir.
                  
                 Entegre Hastanelerinin devir oluru yazısına istinaden 01.02.2023 tarihi itibariyle Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğüne E Grubu olarak Orhaneli Devlet Hastanesine bağlanmasına karar verilmiştir.

HASTANENİN YERİ KAPASİTE VE SAYISAL DEĞERLERİ :

     Hastanemiz Büyükorhan İlçesi Orhan Mahallesi Dr.İbrahim ÖKTEM  Caddesi  No: 40 BÜYÜKORHAN/BURSA- 16990 adresinde hizmet vermektedir.  Hastanemiz 10 Hasta yatağı kapasitesinde olup, Başhekim-Hastane Müdürü-Sorumlu Hemşire-Ebe-Hemşire-Röntgen Teknikeri-Laboratuvar Teknikeri-Bilgi İşlem-Hizmetli-İşçi çerçevesinde çalıştırılan VHKİ ve Temizlik personelleri dahil Toplamda 60 civarında bir personel kadrosu ile hizmet sunmaktadır. Yıllık bazda 60.000 civarında Poliklinik sayısı ile hizmet vermekte, Uzman Hekim sayesinde İlaç Raporu düzenlenebilmektedir.

ÖZELLİKLİ BÖLÜM

      Hastanemiz İlçe Sağlık Müdürlüğü-Toplum Sağlığı Merkezi-Aile Sağlığı Merkezi ve 112 noktası aynı binada  hizmet vermekte olup, gelen vatandaşın ihtiyaç ve istekleri aynı adres ortamında giderilmektedir.

HASTANEMİZİN ULUSAL VE BÖLGESEL BAŞARISI- ÖNCÜLÜĞÜ VE İLKLERİ

    Hastanemiz İlçe Hastanesi statüsünde olması-Branş dalında  kadro olmadığından Hizmet sunamaması, personel düzeyinde yeterli personelin olmaması (Çünkü birçok hizmet bir personel üzerine verilen 2.ci,3.cü,4.cü görev şeklinde yürütülmeye çalışıldığından Tıbbi cihaz yönünden Branş dalında Uzman Hekim olmamasından diğer hastanelerle yarışa girecek bir konuma girememiştir. Bu şartlarda insanımızı olumsuz etkileyecek bir hastalık, bir salgın bölgemizde görülmemiştir. Hastanemizle ilgili açılan Soruşturma ve Yürüyen Dava sayısı diğer kurumlarla mukayese edilirse Yok denecek sayıdadır.

HASTANEMİZİN BAŞHEKİMLERİ

     Hastanemiz Kuruluş tarihinden itibaren( 01.10.2007 )tarihinde ilk Başhekim olarak Dr.AlpayYILDIRIM  sırasıyla Uzman Dr.Sermin ÖZDİLEKÇİ-Dr.Altın POLAT KILIÇ-Emre YALÇİNTAŞ - Dr. Bülent HEREK - Dr.Efkan KÖSE - Dr.Ramazan BAŞARAN - Dr.Mehmet BOYLU - Dr.Mustafa NİZAM - Dr.Zelal YILDIRIM - Uzm.Dr.Ahmet Emre TANRIKULU - Dr.Ali UÇAR ve halen Başhekimlik görevini yürüten  Uz.Dr.Ali Murat YILMAZ Başhekimlik görevini yürütmektedir.

HASTANEMİZİN BUGÜNKÜ KADROSU

       Hastanemizde 26.07.2023 Yılı  itibariyle Başhekimlik görevini Uz.Dr.Ali Murat YILMAZ  yürütmektedir. Hastanemizde Başhekim Yardımcılığı kadrosu olmadığından bu görevle ilgili personel bulunmamaktadır. Hastanemiz Müdürlük görevini Melik YILMAZ vekaleten yürütmekte olup, yine hastanemizde Müdür Yardımcılığı kadrosu bulunmamaktadır. Hastane Başhemşiresi kadrosunda personel olmayıp, bu görev Sorumlu Hemşire görevlendirilmesi Kaymakamlık onayı ile Yapılmaktadır.. Başhemşire Yardımcısı kadromuz bulunmamaktadır.